Installere FTP-server på Windows Server 2008

De fleste ønsker en FTP-server knyttet til webserveren sin. En FTP-server gjør det enklere å laste opp og ned filer fra serveren. Det er viktig å installere FTP-serveren riktig så uvedkommede ikke får tilgang til filene dine. I denn artikkelen viser vi steg for steg hvordan du går frem for å installere FTP-serveren som følger med Windows Server 2008. Vi har også laget en videodemonstrasjon som gjennomgår hele prosessen på 10 minutter.

1. Installere IIS-rollen og FTP-rolletjenesten
2. Legge til en Windows-bruker og konfigurere rettigheter
3. Installere og konfigurere FTP-tjenesten

Installere FTP-server på Windows Server 2008 from Erik Windahl Olsen on Vimeo.

Installere IIS-rollen og FTP-rolletjenesten

Start Server Manager, velg Roles fra menytreet til venstre.

Kontroller at Web Server (IIS)-rollen er installert. Dersom IIS ikke er installert må den legges til ved å klikke Add Role.

Scroll lenger ned og klikk Add Role Services. Scroll nederst i listen over Role Services og kryss av for FTP Server. Klikk Next og deretter Install.

Det tar noen få sekunder før installasjonen er unnagjort. Når teksten “Installation Succeded” står på skjermen kan du klikke Close.

Dersom du ikke har konfigurert Windows Update vil du på dette steget kunne få en warning som ber deg konfigurere Windows Update. Denne er kun en advarsel, men det anbefales at du har Windows Update konfigurert til å kjøre regelmessig.

2. Legge til en Windows-bruker og konfigurere rettigheter

I det neste steget skal vi legge til en Windows-bruker.
Vi befinner oss fortsatt i Server Manager, ekspanderer Configuration-treet, ekspanderer Local Users and Groups og klikker Users.

Høyreklikker i listen velger New User. Jeg legger til min egen bruker som jeg kaller erik. Du kan selvfølgelig kalle din bruker hva du ønsker.

Så må vi huske å krysse av for de rette valgene. Jeg har for vane å alltid krysse av for Users cannot change password og Password never expires. Sistnevnte er viktig siden denne brukeren ikke skal ha Remote Desktop-tilgang. Kun tilgang via FTP.

Klikk Create, og så Close.

Sånn, da har vi opprettet en bruker. Nå må vi sette de riktige rettighetene på den katalogen vi ønsker at FTP-brukeren skal ha tilgang til.

Da åpner jeg filmanageren ved å klikke Start og Computer. Klikker meg inn på C:. I dette tilfellet vil jeg gi brukeren tilgang til hjemmekatalogen til Default Website som alltid er c:\inetpub\wwwroot. Det jeg skal gjøre nå er å sørge for at brukeren erik har alle rettigheter på den rette katalogen.

Jeg høyreklikker på wwwroot-katalogen og velger Properties. Jeg velger så arkfanen Security. Nå må jeg legge til brukeren erik.

Det gjør jeg ved å klikke Edit og så Add. Så skriver jeg inn erik i tekstboksen – og klikker OK.

Nå er vi snart ferdig med denne delen, men før vi lukker vinduene må vi gi brukeren de riktige rettighetene. Jeg pleier å krysse av for Full control bare. Da får brukeren alle rettigheter.

Klikk OK og så OK igjen.

3. Installere og konfigurere FTP-tjenesten

Nå har vi klargjort alle brukerrettighetene. Da kan vi starte med konfigurasjonen av selve FTP-serveren. Da må vi åpne IIS Manager. Klikk Start og skriv IIS. IIS Manager er et av de første treffene.

Jeg har tenkt å installere FTP på Default Web Site så jeg høyreklikker på Default Web Site og klikker Add FTP Publishing.

Det eneste jeg trenger å gjøre noe med her er å endre valget fra Require SSL til Allow SSL. Siden jeg ikke har noen SSL sertifikater installert vil ikke SSL fungere.

Klikk Next.

Pass på at det er krysset av for Basic på neste side. Og fra nedtrekksmenyen velger du Specified Users. Skriv inn navnet på FTP-brukeren din og kryss av for Read og Write.

Da gjenstår det bare å klikke Finish og så er vi faktisk ferdige!

Nå kan vi prøve å logge på med FTP-klienten vår.

Hvis du har problemer med å logge på skyldes det antakelig at Windows-firewallen er påslått. Med mindre du har slått av firewallen i kundesenteret kan du deaktivere Windows-firewallen helt. Det å bruke to brannmurer kan være vanskelig med tanke på feilsøking.

Da klikker du på Start-knappen og skriver Firewall i søkefeltet. Klikk på Windows Firewall.

Her skal du deaktivere begge alternativene.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email
 • jan

  Fin guide dette, men lurer på et par ting:

  Hvorfor gir du tilganger på wwwroot og ikke på ftproot?

  Dette valget her får jeg ikke opp her hos meg.

  Jeg har tenkt å installere FTP på Default Web Site så jeg høyreklikker på Default Web Site og klikker Add FTP Publishing.

  Der er ikke noe som heter “add ftp publishing”.

 • Simon

  Akkurat den lille oppskriften jeg trengte. Tnx